Šalčininkų rajono savivaldybė - straipsniai :Projektas „Istorija virtuvėje – įvairiatautė Lietuva kviečia bendrauti ir dalintis, gaminti ir skanauti“ Dieveniškių technologijų ir verslo mokykloje

Šalčininkų rajono savivaldybės
administracija
Savivaldybės biudžetinė įstaiga
Vilniaus g. 49, LT- 17116 Šalčininkai
Kodas 188718713
Juridinių asmenų registras
Tel. (8 380) 51 233
Faks. (8 380) 51 244
El.p. priimamasis@salcininkai.lt
Korupcijos prevencija
Nuorodos

Projektas „Istorija virtuvėje – įvairiatautė Lietuva kviečia bendrauti ir dalintis, gaminti ir skanauti“ Dieveniškių technologijų ir verslo mokykloje
2018-05-14

Tęsiame etninės kultūros integravimo į įvairių profesijų mokymo programas tradiciją. Planuodami mokyklos bendruomenės veiklas jubiliejiniais 2018 metais, prioritetiniais numatėme edukacinę -švietėjišką veiklą, tolerancijos, lygių galimybių temos tolimesnį plėtojimą, daugiakultūriškumo ir tautinių bendrijų kultūros pažinimą bei ryškinimą per įvairias integruotas į formalųjį ugdymą ir mokymą praktines veiklas.

Jubiliejinių valstybės metų šventimui ir įprasminimui mokykla startavo su projektu „Istorija virtuvėje - įvairiatautė Lietuva kviečia bendrauti ir dalintis, gaminti ir skanauti“. Pakvietėme Lietuvos tautinių bendrijų veiklius narius, išlaikiusius ir praktikuojančius tautines virtuvės tradicijas į edukacijas ir meistriškumo pamokas Dieveniškių technologijų ir verslo mokykloje. Tarp mūsų įvairių vykdomų profesinio mokymo programų - virėjas, konditeris, svetingumo paslaugų organizatorius. Projektinės virtuvės meistrų ir šefų pamokos su edukacija -pokalbiais apie tautinių bendrijų Lietuvoje praeitį ir dabartį bei tradicijas skirtos tiek mokiniams, tiek mokytojams, o taip pat ir plačiajai Šalčininkų rajono visuomenei bei verslams ir kaimo bendruomenėms. Nuo kovo 1 d. jau įvyko šeši projektiniai renginiai su Lietuvos gruzinų, totorių ir žydų bendruomenių atstovais. Iki vasaros atostogų dar laukia pažintis su Lietuvos baltarusių ir graikų virtuvėmis ir kultūra.



Dieveniškių miestelis, urbanistinis Dieveniškių istorinio regioninio parko objektas, yra vienas iš daugelio Lietuvos miestelių, kurie turi ilgą ir margą istoriją. Iki Antrojo pasaulinio karo apie du trečdalius Dieveniškių miestelio (štetlo) gyventojų sudarė žydai. Šiandien čia nebepulsuoja užgesinta Katastrofos metu gyvybė, tačiau atmintis apie įvairiaspalvę amatininkų, prekeivių, visuomenininkų ir švietėjų žydų diasporą gyva ir vis ryškėja. Todėl su Lietuvos žydų bendruomenės socialiniu projektu „Beigelių krautuvėlė“, Valstybiniu Vilniaus Gaono žydų muziejumi ir kapela Rakija Klezmer Orkestar organizavome keturias žydų kulinarinio paveldo dirbtuves su edukaciniu ciklu. Visi norintys Šalčininkų rajono šviesuoliai ir įvairių institucijų atstovai turėjo galimybę dalyvauti edukacijose temomis „Tora, šabas, šeimos ir bendruomenės tradicijos“ (Natalja Cheifec, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus edukacinių programų vadovė), „World ORT: parengti gyvenimui“(Neringai Latvytė - Gustaitienė, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Istorijos tyrimų skyriaus vedėja), „Izraelis šiandien ir žydų diasporos pasaulyje“ (Živilė Avital Juonytė, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus komunikacijos koordinatorė), „Klezmer muzikos tradicija“(smuikininkas profesionalas Borisas Krizneris), suprasti litvakų kulinarinio paveldo ištakas ir gaminimo ypatumus. Kultiniai žydų virtuvės patiekalai - gefilte fish, chalos, beigeliai, vištienos kepenėlių paštetas, čiolntas, o taip pat ir Izraelietiški šakšuka, baklažanų ir paprikų barbekiu su tahini buvo gaminami gyvai.



Beigelių krautuvėlės virtuvės siela šefė Rivai Pornajai ir Beigelių krautuvėlės projekto autorė bei vadovė Dovilė Rūkaitė ne tik įtraukiančiai vadovavo dirbtuvėms, bet ir atskleidė įvairiausias gudrybes ir smulkmenas, be kurių patiekalas gali tiesiog nepavykti, nors ir būtų gaminamas tiksliai pagal receptą. Kiekvieną meistriškumo pamoką gyvino pokalbiai apie žydų diasporos Lietuvoje ir Izraelyje papročius, apie litvakų kulinarinio paveldo ištakas, „keliones“ laike ir išplitimą bei įsitvirtinimą šiandienos pasaulyje. Žydų kultūros pažinimo stiprino ir skonių paletė, mat kiekvieną kartą Beigelių krautuvėlė pateikdavo dalyvių gomuriui staigmenų degustavimui: humuso, teiglach, chacilim, foršmak, imberlach, macų.



Rakija Klezmer Orkestar, klezmerių muzikos grupės, koncertas - taip pat projekto dalis. Iš ties tai dovana tiek tiesioginiams projekto dalyviams, tiek plačiąjai Dieveniškių krašto ir Šalčininkų rajono visuomenei. Klezmeriai Darius Bagdonavičius, Haroldas Parulis, Skirmantas Rumševičius, Povilas Jurkša, Simonas Kaupinis ir Mikas Kurtinaitis įelektrino gausų būrį klausytojų. Dieveniškių štetlas, gyvavęs virš 300 metų ir sunaikintas prieš 76 metus, šiandien, 2018 m,. gegužės 10-ąją, vėl alsavo klezmer melodijomis.
Projektas nesibaigė. Lietuvos valstybingumo šimtmetį tebešvenčiam išradingai, jausmingai, skaniai ir spalvingai. Su Lietuvos tautinėmis bendrijomis.


Ilona Šedienė, Dieveniškių TVM direktorė

Atgal Spausdinimo versija
Dalintis: Facebook