Lt En Pl
Pradžia
Pradžia
lt
en pl

Maisto technologijos - nuo žaliavos iki pagaminto maisto produkto rinkoje

Maisto technologijos - nuo žaliavos iki pagaminto maisto produkto rinkoje

Maisto pramonės nuolatinį tobulėjimą ir pokyčius lemia besikeičiantys vartotojų poreikiai, sąmoningumas renkantis maisto produktus, valgymo įpročiai. Maisto technologo darbas nuo įprasto gaminimo skiriasi tuo, kad kiekvienam gaminiui reikia paruošti tikslią technologinę instrukciją, parinkti žaliavas, vykdyti, kontroliuoti gamybos procesą, užtikrinti maisto saugos sistemos vykdymą įmonėje ir kokybiško maisto teikimą į rinką. Maisto technologas turi užtikrinti, koks bus pagaminto produkto tinkamumo vartoti terminas, žinoti kaip pasirintos žaliavos ir gamybos būdas įtakos galutinę produkto kainą. Tokius gebėjimus galima ugdyti pasirinkus studijuoti „Maisto technologijos“ studijų programą.

Vilniaus kolegijoje vykdoma „Maisto technologijos“ studijų programa – vienintelė Vilniaus regione rengianti maisto srities specialistus su aukštuoju išsilavinimu. Daugiau kaip 10 metų tai viena iš patrauklių studijų programų, pritraukianti šioms studijoms jaunimą iš visos Lietuvos. Programa skirta tiems, kuriems patinka maisto gamybos procesas, mėgsta eksperimentuoti, kurti naujus maisto produktus ir patiekalus, kuriems įdomi maisto sudėtis, svarbus sveikatai palankus maistas, saugių ir kokybiškų maisto produktų tiekimas į rinką, maisto dizainas ir gamybos inovacijos.

Lietuvoje maisto pramonė viena iš didžiausių pramonės šakų, apimanti daug maisto gamybos įmonių, todėl dirbti maisto gamybos versle galimybių netrūksta. Vilniaus kolegijoje „Maisto technologijos“ studijų programą baigę absolventai dirba technologais, meistrais, padalinių vadovais, maisto saugos ir kokybės specialistais, maisto kokybės vadybininkais. Šie specialistai reikalingi maisto pramonės,  viešojo maitinimo įmonėse, žemės ūkio sektoriaus įmonėse, prekybos centruose esančiuose padaliniuose. Studijas baigę absolventai kuria verslą maisto gamybos srityje.

 

Šiuolaikinėje maisto pramonėje svarbus tvarių maisto sistemų - nuo gamybos iki vartojimo taikymas, maisto atliekų prevencija ir mažinimas, poveikio aplinkai mažinimas. Tačiau ne mažiau svarbus yra saugaus, kokybiško maisto žaliavų ir produktų teikimas į rinką, sveikatai palankių maisto produktų asortimento formavimas. Šios žinios ir praktiniai gebėjimai maisto technologijų supratimui susieti su gamtos mokslų, matematikos ir inžinerijos žiniomis, maisto saugos ir kokybės, verslumo pagrindais, vadovaujantis etiniais, aplinkosaugos principais, aprėpia maisto technologijų kontekstą visoje maisto grandinėje. Šalia šiuolaikinių maisto technologijų, puoselėjamos mūsų krašto maisto gamybos tradicijas, įgyjamos Lietuvos kulinarijos paveldo ir tautinio paveldo maisto produktų gamybos žinios, supažindinama su Lietuvos regionų tradiciniais maisto produktais, valgiais, gamybos ypatumais.

Sudijuojant pagal „Maisto technologijų“ studijų programą didelis dėmesys skiriamas studentų praktinių įgūdžių įgijimui. Profesinės veiklos praktikoms atlikti yra skiriama 18 savaičių, kurios atliekamos skirtinguose Lietuvos regionuose, realioje verslo aplinkoje - įvairiose maisto sektoriaus įmonėse. Jų metu studentai bendrauja su maisto technologais, gamybos padalinių vadovais, maisto saugos ir kokybės specialistais, atlieka jiems pavestas užduotis technologinio proceso valdymo, saugos ir kokybės užtikrinimo grandinėje.  Praktikos metu analizuojamos žaliavos, maisto priedai, tvarus technologinio proceso planavimas ir įgyvendinimas, technologiniai įrengimai, maisto  gamyboje taikomi higienos, maisto saugos ir kokybės valdymo reikalavimai. Praktinius darbus studentai atlieka Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakultete įrengtose Cheminės analizės, Maisto chemijos, Maisto technologijos, Juslinės analizės laboratorijose. Jose skatinama studentų mokslo taikomoji ir eksperimentinė veikla, analizuojamos maisto sritys, susijusios su asortimento atnaujinimu, aukštesnės biologinės vertės žaliavų naudojimu, maisto produktų energinės vertės (cukraus, riebalų) mažinimu, praturtinimu skaidulinėmis medžiagomis, baltymais, padidintos biologinės ar funkcinės vertės žaliavomis. Eksperimentinės veiklos rezultatai demonstruojami konferencijose, baigiamųjų darbų gynimo metu, o sukauptos žinios, praktiniai gebėjimai  leidžia pasitikėti savimi, siekti tikslų maisto gamybos srityje.

Studijų metu skatinamas studentų tarptautiškumas. Pagal Erasmus+ programą studentai turi galimybę studijuoti, atlikti praktiką užsienio aukštosiose mokyklose: Nitros žemės ūkio universitete (Slovakija), Bežos Politechnikos institute (Portugalija), Anhalt universitete (Vokietija), Rovira i Virgili universitete (Ispanija), Seinajoki universitete (Suomija), Adnan Menderes universitetu (Turkija), Liublino gyvybės mokslų universitetu (Lenkija) ir kt. Studijuodami svetur studentai susipažįsta su Europos šalių maisto gamybos tradicijomis, o įgytas maisto mokslo ir technologijų žinias, praktinius gebėjimus gali taikyti mūsų šalyje.

Šiuolaikinis specialistas maisto pramonėje turi suprasti ir numatyti vartotojo poreikius, atrasti naujus skonius, kurti patrauklių juslinių savybių, sveikatai palankius maisto produktus, atsižvelgti į pasaulio šalių maisto skonius ir tradicijas. Maisto produkto kūrimo, gamybos procesą, saugių ir kokybiškų maisto produktų teikimą jungia žinios, praktiniai gebėjimai, patirtis, lyderio savybės, kurios reikalingos būsimam specialistui.